Meetup előadói szemszögből

Az októberi alkalom előadóinak feltettünk pár kérdést. A válaszoktól azt vártuk, hogy a jövőbeli előadók és mi szervezők tanulhatunk belőle. Íme.

Milyen érzés volt előadni?
- Kiss Róbert: kicsit ideges voltam az előadás előtt, alatt.. de talán nem sikerült olyan rosszul :)
- Fischer Kristóf: kellemes, oldott volt a hangulat és figyelt a halgatóság így mindenképpen pozitív volt az élmény.
- Benedek Balázs: jó, szívesen megyek máskor is!
- Kozman Bálint: izgalmas. Nem olyan, mint az egyetemi gyakorlatok, az biztos.

Te mit szerveznél másképp?
- Kiss Róbert: a szervezéssel szerintem minden rendben volt.
- Fischer Kristóf: az egyik szervező egy aktív mikrofonnal járkálhatna a kérdések szekció alatt a hallgatóság sorai közt így hallható lenne a kérdés is és a válasz is. A kérdések töredékét sikerült az előadóknak megismételni. Ez így egy kicsit döcögős volt, pedig volt ott még egy miki és szervező is volt dögivel :-)
- Benedek Balázs: talán picit egyértelműbbé tenném, hogy 5 perc előadás, 5 perc kérdés, és a kérdés-kör lezárása utána a sörözés közben szabadfoglalkozás :)
- Kozman Bálint: az idő kijelzése szerintem lehetne precízebb. Nekem sokat segített volna, ha lett volna egy olyan óra, ami másodpercre pontosan mutatja, hogy mennyi idő van még vissza az 5 percből. Mivel rövid az idő, ezért 10-20 másodperc eltérés is jelentheti azt, hogy valamit az ember átugrik a preziben.

Milyen volt a hallgatóság?
- Kiss Róbert: a hallgatóság rendes volt és kérdezett, pedig az informatikához csak részben kapcsolódott az amiről beszéltem.
- Fischer Kristóf: érdeklődő, aktív.
- Benedek Balázs: korrekt szakmabeli. Bár ez inkább a multkorinál derült ki.
- Kozman Bálint: érdeklődő, néha provokatív. Szerintem senki nem kívánhat jobbat.

Mennyire kell másképp készülni az 5 perces műfajra, mit tanácsolnál a későbbi áldozatoknak?
- Kiss Róbert: az 5 perc tényleg nem sok, de szerintem ez egy jó megoldás, így nem lesz túlságosan unalmas az egész, és ha vkit vmi részletesen érdekel, akkor lehet kérdezni vagy utána megbeszélni. Tanácsot azon kívül amit ti is elmondtatok, vagyis hogy érdemes elpróbálni néhányszor, és mérni az időt, nem nagyon tudok mondani.
- Fischer Kristóf: ahogy Churchill mondta, ha 10 percem van előadni akkor adjatok 3 napot, ha fél órám, adjatok 1 napot, ha pedig addig beszélek, ameddig akarok, akkor akár most is kezdhetjük. A rövid prezikre a legnehezebb készülni, mint slide-okkal, mind előadással, így ezeket gyakorolni, erre fel kell készülni. Én is nyomok órás preziket nap mint nap, de ez a rutin az 5 perchez kevés. Ez egy külön műfaj, minden felhasznált szót érdemes átgondolni.
- Benedek Balázs: nagyon. A legfontosabb szerintem agyban eldönteni, hogy egyszerűen nem fér bele minden. Ez nem “előadás”, hanem figyelemfelkeltés.
- Kozman Bálint: hát hogy _tényleg_ próbálják ki stopperrel. És ne közvetlenül előtte. Én pl. beszívtam azzal, hogy amit közvetelenül előtte a próba-előadáson elmondtam, azt már nem éreztem elég fontosnak, emiatt élesben talán másodlagos fontosságú dolgok előkerültek, míg a tényleg fontosakból nem mindre jutott idő.

2 Responses to “Meetup előadói szemszögből”

  1. Turulcsirip - bpmeetup Says:

    [...] http://blog.meetup.hu/2007/10/08/meetup-eloadoi-szemszogbol/ « előző | bpmeetup — 2007. 10. 08. [...]

  2. dH Says:

    Ez a turulcsirip az egyik legmorbidabb dolog amit láttam az utóbbi időben. Bár pofátlan lopás az egész, legalább a “miénk”… Nem igaz? :P

Leave a Reply