Meetup Live

Az áprilisi eseményen, mivel szerencsére keveset kellett vacakolnom a “rendes” videofelvétellel, megpróbáltam távolmaradt tagtársaink számára egy élő sugárzást létrehozni.

Már korábban regisztráltam a qik.com szolgáltatására, ami talán a legegyszerűbb megoldás erre: a Symbian/S60 alapú Nokia E90 telefonomon futó szoftver a qik.com fele tolja a streamet, a qik szolgáltatása pedig Flash video formában élőben elérhetővé teszi a műsort.

Legnagyobb megdöbbenésemre egészen jól működött a dolog. A T-Mobile HSDPA szolgáltatása szerencsére elérhető volt az Aranytíz konferenciatermében, és többé-kevésbé stabil volt a stream. A kb. egy órás esemény alatt olyan 1.5 percnyi lemaradás gyűlt össze.

A telefonom szerint olyan 150 megát forgalmaztam upload irányba, ami belefér a 2G forgalmat tartalmazó csomagomba, tehát azt mondhatjuk, hogy ingyen sikerült egy valósidejű, vállalható minőségű közvetítést összehozni. Az előadások között leállítottam a streamet, ami különálló klippeket eredményezett, így utólag a qik oldalon az 5 Flash klippet meg lehet nézni. A szolgáltatás letöltést is engedélyez, szóval nem kell feltétlen a qik-en maradnia a tartalomnak.

Gondolkodunk rajta, hogy ezt a megoldást máskor is alkalmazhatnánk, persze ez azt feltételezi, hogy a következő helyszínen is lesz jó wifi vagy 3G kapcsolat. A qik.com elvileg chat-et is lehetővé tesz az előadás közben, amin a távoli nézőknek lehetne kérdéseket feltenni az előadóknak, de ez a mostani eseményen épp nem ment. Arra is rádöbbentem, hogy eleve közelebb kell majd lenni a vászonhoz, hogy a prezik láthatóak legyenek, és kicsit zavaró, hogy pont a rendes videofelvételt rögzítő kamera előtt járkáltam a mobillal.

Remélhetőleg egy 320×200-as stream senki számára nem helyettesíti a személyes részvételt, meg a közösségi élményt. Érdekelne azért titeket egy ilyen real-time, kérdezős távoli részvétel, vagy kielégíti az igényeket az utólag megjelentetett videó?

Tags:

6 Responses to “Meetup Live”

 1. dH Says:

  Nagyon klassz a realtime dolog, szerezzetek be valami rendes kamerát amit le lehet rögzíteni becsületesen, hogy nektek is kényelmes legyen, a technológia adott – ami igazán ütős lehetne még, ha az interaktív chat esetleg ki lenne projektálva (akár moderálva) valamilyen formában. Főleg az előadások végén, a kérdéseknél, ha távolról is lehetne feltenni kérdéseket, az nagy mértékben növelné az interakciót és ez által az előadások élményszintjét, és eképpen nyerné el a valós idős közvetítés igazi előnyét a videoarchivummal szemben. Csak így tovább. :)

 2. Viktor Lantos Says:

  ha nem ragaszkodsz a mobilhoz erdemes lenne egy mas tipusu live broadcast-et csinalni. epp ilyenen dolgozunk. nekunk is jol jonne egy kis eles teszt a kovetkezo alkalommal. (jelenleg alpha allapotban leledzunk bar a kovetkezo meetupig boven ki lesz tesztelve nagyobb latogatottsaggal is). gondolkoztam hogy esetleg elmennek es bar notebook-on, de komoly webkamerakkal baromi jo minosegben lehetne mobilinternettel nyomni. merthogy lehetoseg van tobb kameraval kozvetiteni es ezek kozott valtani. ez a qik szitu nekem sem jon be. mar az amerikai geekeknel is neztem schoble stb. de szerintem gagyi. ha erdekel a dolog kiprobalhatnank valami mast. mar csak azert is mert a qik es minden masik hasonlo szolgaltato is tul tavoli szerverekkel rendelkezik. nekunk itt mo-n vannak a szerverek. es sokkal jobb minosegben toljuk. ha van HDSPA akkor nem lehet gond. dumaljunk rola ha gondolod. viktor pont lantos kukac skyinteractive pont hu

 3. Tamas Terray Says:

  Viktor, van fent valahol demo amit ezzel a rendszerrel vettetek fel?
  T

 4. Viktor Lantos Says:

  egyenlore nem nyitottuk ki meg a szolgaltatast, de tudok mutatni egy beagyazott playert ezen a teszt blogon. http://blog.myshowroom.tv/2008/03/my-new-embed-pl.html
  a player live. szoval akkor van adas ha eppen tenylegesen broadcast van. rogzitett adas nincs amit meg tudnek mutatni, de mereteit tekintve 400*300 pixelben rogzitunk desktopon 250kbps-el ami eleg jo minoseget tud es egy mobil internettel is hasznalhato. a dolgo erdekessege hogy egyszerre tobb kamerat tudsz kezelni. a lejatszashoz Silverlight 2 player szukseges. azt elfelejtettem mondani hogy a broadcast tool rogziti is az adast amit kesobb feltolhatsz youtube stb-re vagy megvaghatod mas eszkozokkel.

 5. Hodicska Gergely Says:

  Teszt hozzászólás, az előbb fehér képernyőt kaptam. (Hiába, csak a gond van a PHP-val. :P )

  Üdv,
  Felhő

 6. Hodicska Gergely Says:

  Ustreamet a népnek! :)

  Sun hivatalosan nálunk szokott élőben adni eseményeket (www.ustream.tv/channel/sun-microsystems), illetve most a JavaOne külön csatornán megy folyamatosan élőben (www.ustream.tv/channel/javaone-2008 ), referenciának jók lesznek. ;)

  Üdv,
  Felhő

Leave a Reply