részletek a júliusi előadásokról

Vajda Tibor (godzi.hu): Google Web Toolkit használata a Godzi projektben

Készítettünk egy linkkereső szolgáltatást, ami speciális UI megoldásokkal segíti a weboldalak gyors elérését. Ennek fejlesztéséhez kerestünk egy olyan Ajax keretrendszert, amiben lehetőleg JavaScript kódolás nélkül tudunk dolgozni. Megnézzük, hogy Godzit miért pont a GWT mozgatja, hogyan történt a fejlesztés ebben a környezetben, és mik voltak a tapasztalataink.

Tikk Domonkos (Team Gravity): Skálázható kollaboratív filtering módszerek a Netflix Prize versenyen

A kollaboratív filtering egyik tipikus esete, amikor a felhasználói értékelések alapján javasol termékeket az ajánlórendszer. A feladatot a Netflix Prize adatokon mutatjuk be. A megoldására két megközelítést adunk: mátrix faktorizáció, ill. szomszéd módszer, valamint egy érdekes, jól vizualizálható, 2D-s mátrix faktorizáció variánst is bemutatunk.

Berces Attila (chemistrylogic.com): 128 mag egy chip-en? Újrakonfigurálható rendszereken mindez ma lehetséges.

A processor magok órajele elérte a plafont, ezért jelenleg a magok száma többszöröződik. Ez új helyzetet teremt a fejlesztők számára és új technológiák elterjedését teszi lehetővé. Az IBM, Sony és a Toshiba a Cell processort nyomja, aminek a piaci húzó ereje a játék piac. A gond, hogy még milliárd dolláros veszteségeket könyvelnek el. Egy alternativa a beágyazott rendszereknél használatos újrakonfigurálható chip, az FPGA (field programmable gate array) elterjedése. Ennek a mozgatórugója az autóipar. Az FPGA a félvezető piac legdinamikusabban növekvő szegmense. Az utóbbi két évben robbanásszerű előrelépés történt a csúcs teljesítményű számitások terén történő alkalmazásukban. Ma 70 hardware gyártónál kapható FPGA-val gyorsított újrakonfigurálható hardware. Ez az előadás egy a Chemistry Logic Kft és partnerei által kifejlesztett alkalmazást mutat be, amelyen egy tudományos számítást 100-szor gyorsabban végzünk el, mint egy PC-n és ez mindössze 20 Wattot fogyaszt.

Pőcze Balázs (mutasd.be): Mutasd.be – Aktivitásnövelés egy közösségi portálon

Oké, itt vannak. Akkor most mi legyen? – Mit nem szabad csinálni egy közösségi site-tal, amikor kezdenek gyűlni az emberek? Bízni abban, hogy minden úgy jó, ahogy van. Aktivitásnövelés – tapasztalatok a Mutasd.be első kilenc hónapjából.

Megyer László: Sziget 2.0

Ne csak bóklássz a Szigeten felkészületlenül, keresd meg a hozzád illő programokat! Használd a közösségben rejlő tudást, úgy alakítsd ki a Sziget programodat! Sziget közösségi oldal és az alkalmazott programajánló algoritmusának bemutatása.

One Response to “részletek a júliusi előadásokról”

  1. Turulcsirip - Ákos Maróy Says:

    [...] Meetup eloadas reszletek: http://blog.meetup.hu/2008/06/26/reszletek-a-juliusi-eloadasokrol/ « előző | Ákos Maróy — 2008. 06. 26. [...]

Leave a Reply